amrath overzicht

AMRATH HOTEL AMSTERDAM

Het in 1916 als huisvesting voor rederijen in gebruik genomen Scheepvaarthuis is een ontwerp van Johan van der Mey. Het was een praktisch, modern en functioneel kantoorgebouw. Het werd een icoon van de vroege Amsterdamse School en bevat veel verwijzingen naar de rijke scheepvaarttraditie in Nederland en met name Amsterdam. De laatste gebruiker was het GVB die er zijn hoofdkantoor had.

Nu is het Scheepvaarthuis getransformeerd tot een luxe hotel. Naast de 165 hotelkamers en grote suites herbergt het hotel diverse zalen, een resaurant, bar, een welness-centre in het souterrain en een wijnkelder in de oude kluis. Kentie en Partners Architekten heeft het project overgenomen in de 3e fase van Rappange & Partners architecten en heeft zich vervolgens gericht op de inrichting, het interieur en het ontwerp voor de suites in de monumentale kamers.

Het restauratiewerk is in nauw contact gegaan met de gemeentelijke dienst monumentenzorg. Naast het restaureren van heel veel nog aanwezige monumentale details, is het hotel vormgegeven op een manier die zo min mogelijk aantasting gaf aan het oorspronkelijk karakter van het gebouw. Zo is bijvoorbeeld in de meest monumentale kamers het originele meubilair gebruikt, nieuwe tapijten en wandbespanningen zijn ontworpen op basis van oude oorspronkelijke ontwerpen en de badkamers zijn als glazen kristallen units midden in enkele ruimtes geplaatst zonder deze aan te tasten.

Programma:
Herontwikkeling voormalig Scheepvaarthuis tot hotel incl. interieur en nieuwbouwuitbreiding

Locatie:
Prins Hendrikkade te Amsterdam

Opdrachtgever:
De Lelie Vastgoed B.V.

Ontwerp:
2006 en 2013-2014

Gereed:
2006-2007 en 2016-lopend

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten