bloomingdaleverbouwingpen gebouwkantoorgebouwcultureelerfgoedmonument

BLOOMINGDALE BLOEMENDAAL

Het PEN-gebouw, in 1932 ontworpen door de Haarlemse architect H.T. Zwiers (1900-1992), is een gebouw met een voorzichtige verkenning van het nieuwe bouwen; zeker met zijn betonnen constructie een voor zijn tijd modern gebouw. Het gebouw heeft een opvallende hoofdentree van natuursteen. Kenmerkend voor het gebouw zijn o.a. de twee binnenplaatsen die aan de achterzijde zijn begrensd door een lage serre-achtige bouw.

De verbouwing van het voormalige kantoorgebouw is in overleg met zowel de gemeente als de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed uitgevoerd. Veel aandacht is besteed aan het behoud van de monumentale onderdelen zoals bijv. de bronzen kozijnen, deze zijn volledig gerestaureerd en waar nodig vervangen. Door gebruik te maken van de heldere structuur van het gebouw, zijn grote, lichte en luchtige appartementen ontworpen, die steeds in kleine clusters zijn gegroepeerd.

Naast de 52 luxe appartementen zijn diverse extra’s, zoals de portierswoning, het sauna- en zwembadcomplex en een parkeergarage gerealiseerd.

Programma:
Restauratie en verbouwing kantoorgebouw tot  luxe appartementen

Locatie:
Bispincklaan, Bloemendaal

Opdrachtgever:
RISO Vastgoed B.V.

Ontwerp:
2000

Realisatie:
2002-2004

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten