OP DREEFF HAARLEM

De 19-eeuwse herenhuizen aan de Haarlemse Dreef zijn op respectvolle wijze getransformeerd tot luxueuze appartementen.

Deze vier herenhuizen zijn in 1880 ontworpen door de Haarlemse architect A. van der Steur (jr.) en zijn onderdeel van het omgevingsontwerp van het Hazepetersveld uit 1873, door de Haarlemse stedenbouwkundige en tuin- en landschaps architect, L.P. Zocher.
Het gebouw was ontworpen voor de welgestelden uit die tijd. Een bel-etage en diverse ondergeschikte ruimtes in het souterrain en de bovenliggende verdiepingen (voor het personeel) zijn een aandenken uit deze periode.

Bij de intensieve renovatie zijn de karakteristieke elementen zoveel mogelijk intact gelaten en in originele staat teruggebracht. Zo zijn er naast het prachtige monumentale trappenhuis in het centrale deel van het ensemble ook andere trappenhuizen gerestaureerd. Door het gehele ensemble kwamen er mooie maar zwaar beschadigde plafond tevoorschijn toen het voormalige kantoor zorgvuldig werd uitgekamd.
Deze plafonds, maar ook tal van verborgen vaak zwaar beschadigde lambriseringen, zijn gerestaureerd en in het ontwerp geïntegreerd.

De noodzakelijke technische en sanitaire ruimten zijn als doosachtige elementen ontworpen zodat de monumentale plafonds en lambriseringen intact zijn gebleven. Keukens staan af van de wand met lambriseringen en de lucht wordt afgevoerd via de vloer.
Om de monumentale plafonds te behouden is ervoor gekozen de vloeren van bovenaf te isoleren, waardoor de historische waarde is gecombineerd met de bouwkundige kwaliteit van nu.  Bijna alle ramen zijn voorzien van achterzetramen, waarvan sommige met dubbelglas. Ook is het originele behang van een aantal stijlkamers van pand nr. 30 intact gebleven.
Het centrale deel van het gebouw was al voorzien van een lift, en in de panden nr. 24 en 30 is een kleine aangemeten lift zorgvuldig ingepast zonder het aangrenzende monumentale trappenhuis aan te tasten.
De tuin is ontworpen door Marnix Tavenier en is naast groen ook voorzien van voldoende parkeerplaatsen en bergingen.

Het resultaat is een karakteristiek pand vol luxe, grandeur en authentieke details.

Programma:
Wonen in monumentale panden

Locatie:
Dreef 24 t/m 30 te Haarlem

Opdrachtgever:
Cobraspen

Ontwerp:
2016-20..

Realisatie:
2021-2022

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten