HOTEL THE CRAFTSMEN AMSTERDAM

Na exact 100 jaar Hotel Brouwer was het tijd voor een nieuw hoofdstuk aan Singel 83-85 in Amsterdam, het iconisch monument is omgetoverd tot Hotel The Craftsmen: veertien unieke kamers verdeeld over drie historische panden.

De renovatie en restauratie van dit hotel was een zeer bijzonder project. Het betrof de verbouwing van het oude veerhuis en Rijksmonument; De Swaen aan de Singel 83-85 en Lijnbaanssteeg 12. Een veerhuis is oorspronkelijk een café of overnachtingsplaats waar men kon wachten totdat ze werden overgezet met een veerboot naar de haven. De functie van dit pand is door de jaren heen nooit veranderd waardoor dit pand hoogst waarschijnlijk het oudste logement van Amsterdam is.

Het typerende uiterlijk van de gevel dateert overwegend uit 1652 en is vernoemd naar de eerste eigenaar: Nicolaas Swaen. Het hoekpand met tuitgevel heeft nog steeds zijn originele houten pui met kruiskozijnen en gevelsteen. De verbouwing heeft echter alleen aan de binnenzijde plaatsgevonden. Eerder had het hotel 10 kamers met een dienstwoning. Dit is gerenoveerd naar 14 hotelkamers met bijhorende receptie, eetgedeelte en keuken voor de gasten. Hierbij zijn de karakteristieke elementen van het interieur behouden en hersteld, zoals de kamer in “Hollands classicisme” met de bedstede, originele keramische tegels, marmeren vloeren en stucplafonds.

Doordat de geschakelde panden veel hoogteverschillen kennen, kenmerkt het hotel zich door sluipdoor-kruipdoor gangen, sfeervolle (zit)hoeken en een monumentaal trappenhuis onder de originele balkenstructuur.
Twaalf van de in totaal veertien hotelkamers kijken uit over de gracht, de twee overige over de bruisende Lijnbaanssteeg. Alle kamers hebben een uniek design, passend bij de historische context van het gebouw.Hotel The Craftsmen is een initiatief en co-creatie van de familie Zandbergen, architectenbureau Kentie & Partners Architekten, kunstenaar Stef van der Bijl en aannemer Braam-Minnesma.

Programma:
Boutique hotel met 14 kamers

Locatie:
Singel 83-85 te Amsterdam

Opdrachtgever:
Familie Zandbergen

Ontwerp:
2017-2018

Realisatie:
2018-2019

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten