Kenaupark

KENAUPARK HAARLEM

Dit pand maakt onderdeel uit van een rij van negen geschakelde herenhuizen aan het Kenaupark en staat ingeschreven in het monumentenregister van Haarlem.
Het huis werd omstreeks 1868 gebouwd en de architect destijds was G.W. Breuker. J.D. Zocher tekende voor de tuinen, het park en het plantsoen. Zo werd het oude Bolwerk stedenbouwkundig ingepast.

Dit oorspronkelijke statige herenhuis is door ons bureau in opdracht van Cobraspen verbouwd van gebruik als kantoor naar vijf luxeappartementen. Hierbij is zorgvuldig omgegaan met het monumentale karakter van het gebouw, e.e.a. in nauwe samenwerking met de dienst Erfgoed van Haarlem. Alle nog aanwezige monumentale details en onderdelen zijn bewaard gebleven en waar nodig gerestaureerd. Wel heeft het gebouw een verduurzaamheidsslag ondergaan.

Zo is de buitenschil voorzien van geïsoleerde voorzetwanden en zijn de aansluitende lambriseringen hier zorgvuldig op aangepast. Tevens zijn de oorspronkelijke ramen voorzien van dun monumentenglas.
Onesthetische toevoegingen die in de loop der tijd het pand zijn binnen geslopen zijn verwijderd. Zo zijn ook de systeemplafonds verwijderd en oude stucplafonds hersteld en teruggebracht. Dit geldt ook voor de verborgen en-suite situaties. Het pand heeft een kleine lift gekregen, nauwkeurig ingepast tussen een houten balk en spant constructie.

Doordat het verlaagde plafond is verwijderd heeft het appartement op de bovenste verdieping weer een royale hoogte gekregen waar de typische gebogen spanten mooi in het zicht zijn gekomen. Door een te openen daklicht, heeft dit appartement toch een soort van buitenruimte, in tegenstelling tot de andere verdiepingen was hier een balkon of buiten terras niet mogelijk.

Programma:
Woningen in monumentaal pand

Locatie:
Kenaupark 21 te Haarlem

Opdrachtgever:
Cobraspen

Ontwerp:
2017-2018

Realisatie:
2020-2021

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten