THE LANCASTER HOTEL AMSTERDAM

Het typische Plantagebuurt-pand, met zijn witte pleisterwerk, dateert uit 1900. Dit pand is ontworpen door de Antwerpse architect Jean Servais en past prachtig in de buurt en in de lange en groene Plantage Middenlaan. Het is één van de laatst overgebleven villa’s van de destijds nieuwe uitbreiding. Oorspronkelijk was dit pand gebouwd als woonhuis maar vervulde het in het verleden een rol als overnachtingsplek voor KLM-piloten en verder terug in de geschiedenis was het een Joods bejaardentehuis.

Plantage Middenlaan 48 was een zwaar verwaarloosd, leegstaand pand naast het bestaande The Lancaster Hotel. Om bij de tijd te blijven onderging het pand diverse renovaties.

Kenmerkend is de lage begane grond en de hoge bel-etage, die goed zichtbaar zijn in de gevel. Dit kenmerkende gevel moest vanwege zijn status gereconstrueerd worden tijdens de verbouwing.

In de nieuwbouw is op de begane grond is het restaurant The Birdhouse gevestigd, dat in verbinding staat met een nieuwe serre die gelegen is aan de prachtige nieuwe binnentuin. Deze serre is aan het bestaande The Lancaster Hotel gebouwd. In totaal zijn er in de uitbreiding eenendertig hotelkamers gebouwd op de kelder en verdiepingen.

Programma:
Hotel

Locatie:
Plantage Middenlaan 48 te Amsterdam

Opdrachtgever:
Eden Hotels

Ontwerp:

Realisatie:

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten