LANDGOED VELS

Het hoofddoel van de renovatie van dit historisch landgoed was het creëren van een prettig en leefbaar familiehuis zonder het authentieke uit het oog te verliezen. Daarbij is de boerderij helemaal teruggebracht tot het oorspronkelijk bouwwerk.

Om alsnog daglicht en uitzicht naar buiten te creëren, zijn grote inkepingen in de gevel gemaakt die voorzien zijn van grote stalen glaspuien. Zo ontstond er uitzicht op de naburige akker en ook op de rivier de Regge in de verte.
De schil van de originele boerderij is ‘afgepeld’ en in oorspronkelijke volgorde gereconstrueerd. Het eikenhouten gebinte is helemaal ontmanteld, genummerd, onderzocht en later balkje voor balkje weer opgebouwd. Behalve de voorgevel, deze is bij aanvang van het werk in zijn geheel ingeklemd in een staalconstructie, opzij gezet, en na het bouwen van de kelder weer tegen de nieuwe zijgevels teruggeplaatst. In deze historische voorgevel zijn de verschillende stenen, het voegwerk en alle ingrepen sinds 1705 zichtbaar. Op een kleine insnijding na heeft het dak een klassieke kap gekregen, deze insnijding was noodszakelijk voor de lichtinval.

Door bovengenoemde ingrepen is de typologie van de klassieke boerderij in ere hersteld en veranderd in een sfeervolle en comfortabele woning.

Programma:
Wonen

Locatie:
Hellendoorn

Opdrachtgever:
Aedes

Ontwerp:
2013-2015

Realisatie:
2017

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten en Nicemakers