Opus Nijmegen Voorgevel

OPUS NIJMEGEN

Het OPUS-gebouw aan het Vierdaagseplein in Nijmegen, wordt omgebouwd tot hotel met 97 kamers, café/restaurant, sportruimte en vergaderzalen.

Het OPUS-gebouw heeft vanwege de hoge verdiepingen, middenrisaliet en hoektorens een zekere grandeur. Dit is een eigenschap van het gebouw dat zich ook reflecteert in het interieur.
In het gebouw heerst er een schoolsfeer die vooral terug te vinden is in de lange gangen die naar de lokalen leiden.
Deze karakteristieke gangen hebben nog de oorspronkelijke hoge plafonds en bogen, betegelde lambriseringen, oorspronkelijke vloeren en deuren. In de toekomst zullen deze gangen leiden naar het restaurant en de hotelkamers.
De centrale hal, nog geheel uit de bouwtijd, zal fungeren als lobby van het hotel.

Het bestaande volume wordt aan de achterzijde uitgebreid met twee nieuwe volumes, namelijk een middenvleugel met daarin de hotelkamers, én een volume die het restaurant met de vergaderzalen moet verbinden.
Deze volumes worden zorgvuldig aangesloten op het bestaande gebouw waarbij de bakstenen gevel grotendeels intact blijft.
We hebben bewust gekozen voor een houten gevelbekleding voor de middenvleugel. Niet alleen vanuit het oogpunt duurzaamheid, maar ook omdat het past bij het groene karakter van de nieuwe hoven.

Programma:
Hotel

Locatie:
Vierdaagseplein te Nijmegen

Opdrachtgever:
Lingotto

Ontwerp:
2019-2022

Realisatie:
2022-2023

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten