paardentram remise steeg begroeiing

PAARDENTRAMREMISE AMSTERDAM

Het uit 1876 daterende pand Overtoom 373, ontworpen  door architect A.L. van Gendt, is de oudste bewaard gebleven paardentramremise van Nederland.

Na de gecombineerde restauratie- renovatie en nieuwbouw bieden de panden aan de Overtoom plaats aan 2 winkels met daarboven 6 woningen. De paardenstallen en de  smederij zijn omgevormd tot kantoorruimte welke flexibel is op te delen in meerdere units. Door het terugbrengen van de oorspronkelijke indeling van het stalgebouw (incl. de houten standvinken) was het mogelijk de bestaande muren op de zolder te verwijderen. Onder de klinkerbestrating is vloerverwarming aangebracht. Om de daglichttoetreding te vergroten zijn er onder de bestaande ramen nieuwe ramen aangebracht met een moderne detaillering. De bestaande spanten zijn gehandhaafd en de asbest golfplaten op het dak hebben plaatsgemaakt voor de oorspronkelijke (kruis)pannen.

Achter de gerestaureerde paardentramremise heeft K+P Villa Spijker ontworpen. Op de begane grond van de Villa is een woonzorgcomplex voor meervoudig complex gehandicapte kinderen gevestigd. Het idee is dat alle kinderen hun eigen leef/woonruimte hebben en een gemeenschapskamer en keuken delen, zodat zoveel mogelijk gestreefd wordt naar een zelfstandige woonsituatie. Verder is er op de verdieping een huisartsenpraktijk, gelieerd aan de kinderzorg.
Op de bovenste etage is een woning gesitueerd waar de ouders van een gehandicapt kind met hun gezin kunnen wonen. Onder het gebouw is een parkeergarage gecreëerd die bereikbaar is d.m.v. een autolift. De tuin die grenst aan het Vondelpark is een speciaal ontworpen geur- en gevoel tuin voor de kinderen

Programma:
Restauratie en verbouwing voormalige paardentramremise tot kantoorgebouw met nieuwbouw woonzorgcomplex voor meervoudig complex gehandicapte kinderen

Locatie:
Overtoom te Amsterdam

Opdrachtgever:
Stadsherstel Amsterdam N.V.

Ontwerp:
2002

Realisatie:
2002 – 2004

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten