De Passage in Den Haag fotograaf Joni Israeli Buitenhof  STANCO Architectenbureau

STAN & CO DEN HAAG

De winkelpassage in het centrum van Den Haag dateert van 1884 en is een van de grootste Rijskmonumenten van Nederland. Sinds 2000 is Kentie & Partners Architekten betrokken bij de herontwikkeling van dit prachtige complex. De grootschalige restauratie en opwaardering van De Passage werd reeds in 2002 opgestart, maar in latere stadia zijn nog diverse onderdelen aangepakt. Een daarvan is de transformatie van Popocatepetl naar STAN&CO.

Aan het Buitenhof waren de gevels van De Passage en het ernaast liggende pand waar Hometown zich in bevindt aan elkaar verbonden door een uitbouw uit de jaren ’70. In het plan is de eigen identiteit van beide panden hersteld door deze uitbouw te verwijderen en nieuwe toevoegingen aan beide gevels elk op hun eigen manier te ontwerpen.

Zo is voor de arcade van De Passage een glazen serre geplaatst die de ritmiek van de gevel respecteert en het open karakter van weleer nabootst door de aansluiting achter de kolommenrij en gevel.

Binnen zijn diverse monumentale plafonds weer in het zicht gebracht en doorzichten hersteld.

In de oude situatie bevond de keuken zich als een schakel tussen Hometown en Popocatepetl. Door de keuken en toiletgroep te verplaatsen naar de kelder is meer ruimtelijkheid ontstaan op de begane grond en konden de etalages in de Passage bij het restaurant getrokken worden. Waar de kelder voorheen alleen gebruikt werd voor opslag is deze nu meer publiek geworden. Via een nieuwe trap in de arcade kan men naar de nieuwe toiletgroep of aanschuiven aan de chef’s table in de kelder.

Programma:
Restaurant

Locatie:
Buitenhof 5 te Den Haag

Opdrachtgever:
ASR Dutch Prime Retail Projects B.V.

Ontwerp:
2017-2018

Realisatie:
2019

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten