damrak pand verzekeringsmaatschappij kantoorpand herbouw

DAMRAK AMSTERDAM

Alexander Kropholler en Jan Staal hebben in 1904-1906 twee panden aan het Damrak in het centrum van Amsterdam ontworpen in opdracht van verzekeringsmaatschappij ‘Utrecht’. De panden verschillen nogal in vormgeving. Staal heeft zich voor het ontwerp van het kantoorpand links van de Karnemelksteeg laten inspireren door Amerikaanse wolkenkrabbers. Dit vertaalt zich in de gevel door een duidelijke verticale tendens en brede dakoverstekken en in het interieur door de mogelijkheid van een flexibele indeling door de toepassing van gietijzeren kolommen en stalen balken i.p.v. dragende binnenmuren.

Zowel in het beeldhouwwerk en sculpturen op de gevels (van de hand van J. Mendes da Costa) als in het interieur zijn veel verwijzingen naar het verzekeringswezen te vinden.
Het pand rechts van de steeg is gebouwd als modern winkelmagazijn.

In de verbouwplannen is tevens een derde pand, nr. 25, geïntegreerd. Op de begane grond van deze rijksmonumenten worden vernieuwde winkelruimtes gerealiseerd en op de verdiepingen komen in totaal 14 appartementen met elk een eigen buitenruimte.

Het plan is in nauw overleg met de gemeente tot stand gekomen en wordt als zodanig gezien als een pilot project voor de Rode Loper. Zo worden de gevels geheel gerestaureerd en in de onderpui van Damrak 28-30 komen de oorspronkelijke erkers weer terug. Deze gevel krijgt ook zijn oude groene kleur weer (voorheen Zweeds marmer). Ook is rekening gehouden met wonen boven winkels; er zijn speciale voorzieningen en planonderdelen ontworpen om aan te haken op dit project. Tijdens de bouw zijn zowel in beide panden van Staal / Kropholler nabij de entree zeer fraaie gemetselde gewelven met decoraties ontdekt. Deze worden in ere hersteld. Glas-in-lood ramen ramen zijn in beide panden gerestaureerd, evenals het prachtige trappenhuis van Damrak 28-30.

Programma:
Verbouwing en restauratie complex ‘De Utrecht’ met wonen boven winkels

Locatie:
Damrak 25-27 en 28-30 te Amsterdam

Opdrachtgever:
ASR Vastgoed vermogensbeheer BV

Ontwerp:
2013-2015

Realisatie:
2012-2014

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten