DEPARTMENT EINDHOVEN

Gelegen in het hart van Eindhoven, heeft het voormalige V&D pand een ware transformatie ondergaan. Het markante gebouw met zijn kenmerkende volume van ruim 18.000 m2 is van een monofunctie nu een dynamisch gebouw geworden met een divers programma bestaande uit retail en horeca in de plint en een multi-tenant kantoorgebouw op de bovenste etages. Dit in combinatie met een fietsenstalling in de kelder.
Het pand kent een lange voorgeschiedenis, om deze reden heeft K+P ervoor gekozen om de oude betonnen constructie van het pand intact te houden en de constructie weer zoveel mogelijk zichtbaar te maken. Dit hebben we gedaan door het gebouw aan de buitenzijde volledig in glas ‘in te pakken’.

Om meer licht en ruimte te creëren in de omliggende winkelstraten zijn de bovenste twee lagen van het pand volledig gesloopt. Hiervoor in de plaats is een groen dakpaviljoen gerealiseerd met rondom een terras om zo bij te dragen aan de vergroening van de binnenstad.
Duurzaamheid speelde een cruciale rol in deze herontwikkeling. Het betonnen fundament werd grotendeels hergebruikt, waardoor een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot werd bespaard.

Het ontwerp van het gebouw is strak en modern. De ronde hoek van het gebouw op de begane grond en de eerste verdieping, een subtiele knipoog naar het oorspronkelijke ontwerp van de oude V&D uit 1907. De ronde hoek geeft het gebouw een charmante uitstraling.
Het was geen gemakkelijke opgave om een groot warenhuis geschikt te maken voor het nieuwe gebruik. Door in het midden van het gebouw over meerdere lagen een deel van de vloer weg te halen werd een vide gecreëerd om voldoende daglicht te krijgen.

Met de oplevering van Department is er een belangrijk stukje binnenstad in Eindhoven weer tot leven gebracht.

Programma:
Transformatie van het voormalig V&D complex naar multi-tenant kantoor/winkels

Locatie:
Vrijstraat 11 te Eindhoven

Opdrachtgever:
MN

Ontwerp:
2017-2020

Realisatie:
2020-2022

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten