Boschstede achitecten

DE BOSCHSTEDE DEN BOSCH

Het Groot Ziekengasthuis is verhuisd naar een nieuwe locatie in de stad, waarbij het overging in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Als één van de historische gebouwen bleef de polikliniek gespaard.

Het fraaie Rijksmonument uit 1932, ontworpen door architect J.J. van Dillen, is getransformeerd tot een zorgappartementengebouw van Domus Magnus. Juist vanwege de oude bestemming paste dit nieuwe gebruik goed in de structuur van het gebouw.

Naast de polikliniek is ook het 18e eeuwse monumentale buurpand Nieuwstraat 30-32 als onderdeel bij het complex betrokken.

Beide rijksmonumenten met een totaal oppervlakte van ca. 6.000m2 bieden ruimte aan 39 luxe woonzorgappartementen, 6 zorghotelappartementen, een ruimte eetzaal/restaurant, praktijk met spreekruimten, 2 grote terrassen en binnentuin. De verbouwing en herindeling is restauratief aangepakt, beschadigde geveldelen, ramen en kozijnen zijn hersteld.

De structuur van de 2 gebouwen is gerespecteerd, nochtans is het gebouw voorzien van moderne installaties. De gehele buitenschil is voorzien van een vochtregulerende warmteisolatiesysteem.

Programma:
Transformatie van een polikliniek tot een woonzorgcomplex

Locatie:
Nieuwstraat 34 te Den Bosch

Opdrachtgever:
Domus Magnus

Ontwerp:
2015-2016

Realisatie:
2017-2018

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten