Hard Rock Hotel American Amsterdam

HARD ROCK AMSTERDAM AMERICAN HOTEL

Het bestaande American Hotel aan de Leidsekade/Leidseplein in Amsterdam heeft in de loop der tijd een grote metamorfose ondergaan. Bij enkele uitbreidingen en aanpassingen is ons bureau in het verleden betrokken geweest. De meest recente verbouwing betrof een ingrijpende verbouwing van de publieke ruimtes op de begane grond, de kelder en entresol.
Het huidige hotel wordt sinds enkele jaren gerund door het Eden-Hotel. Dit zal ook in de toekomst zo blijven. Onder deze paraplu zal echter binnenkort het hotel door de Hard-Rock groep worden geëxploiteerd.

Het American Hotel is in 1902 ontworpen en gebouwd door de architecten W. Kromhout en H.G. Jansen. Dit eerste deel van het hotel is gebouwd in een Jugendstil stijl. In 1927/1928 is een extra uitbreiding van het hotel gerealiseerd aan de Leidsekade, ontworpen in een art-deco stijl door architect G.J. Rutgers. Rutgers heeft het nieuwe deel gekoppeld aan de oude zijmuren van het hotel. Op die plek was de monumentale trap geplaatst die aansloot op het nog steeds bestaande monumentale trappenhuis dat meer centraal in het hotel is gelegen.

Rutgers vleugel kreeg samen met de trapopgang een nieuwe look. Licht en donker natuursteen afwisselend met donker houten panelen. Een houten parket  vloer en een vide met eromheen een tussenverdieping.
In de loop van de 20e eeuw is het interieur en ook de oorspronkelijke structuur echter nagenoeg verdwenen. In 1966 was de oorspronkelijke trap uit 1902 nog aanwezig, deze moest echter ook binnen korte tijd worden afgebroken. Sindsdien loopt deze trap nog slechts vanaf het oude bordes vanaf de tussenverdieping.
De vorm van de vide, afwerking, betimmering, natuursteen, vloerafwerking etc. is allemaal verdwenen. Van de aanvankelijk mid. 20e eeuw stijl is zelfs niets meer over. Ervoor in de plaats een saaie non descriptie allegaartje.

Reden voor het Eden-Hotel om een plan te ontwikkelen om de entree, receptie, lobby etc. in oude glorie te herstellen. Ons bureau heeft hiervoor een plan gemaakt en uitgevoerd waarbij het oorspronkelijke ontwerp van Rutgers tot in het kleinste detail is teruggebracht en hersteld.

Programma:
Hotel

Locatie:
Leidsekade 97 te Amsterdam

Opdrachtgever:
Eden Hotels

Ontwerp:
2018-2019

Realisatie:
2019-2020

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten