waag blok

WAAGBLOK LEIDEN

De Aalmarkt ligt in het hart van de historische Leidse binnenstad. Het Aalmarktplan bestaat uit 3 verschillende blokken welke ontwikkeld gaan worden ter versterking van het kernwinkelgebied. Het Waagblok, welke ligt tussen de Aalmarkt, Breestraat, Mandenmakerssteeg en Maarsmansteeg, is het eerste blok dat tot ontwikkeling is gekomen. Daarin stond de herontwikkeling van het V&D warenhuis centraal.

In opdracht van Provast en ASR Vastgoed heeft Kentie en Partners deze toonaangevende nieuwbouw en restauratie ontworpen en begeleid. Het Waagblok bestaat uit verschillende bouwwerken, veelal aan elkaar geschakeld, uit de periode 1673 tot de laatste toevoeging uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

De V&D is al sinds 1903 gevestigd op deze locatie en was in de loop der jaren met bijna het gehele blok vergroeid. Door het oppervlakte van de V&D terug te brengen ontstonden mogelijkheden voor andere winkelruimten. In de bestaande kelders is een grote gemeentelijke fietsenstalling voorzien. Verder is er wonen boven winkels gecreëerd en is er aan de Breestraat een nieuwbouw t.b.v. Sting mode gerealiseerd.

Programma:
Herontwikkeling winkelgebied in centrum van Leiden

Locatie:
Aalmarkt/Breestraat te Leiden

Opdrachtgever:
Provast Nederland BV & ASR Vastgoed Vermogens BV

Ontwerp:
2010-2011

Realisatie:
2013-2014

Bijzonderheden:
Gemeentelijk- & Rijksmonument

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten