WESTEINDE AMSTERDAM

Westeinde 14-16 is gebouwd in 1867 en waren statige herenhuizen die vroeger uitzicht hadden op het Paleis voor Volksvlijt. Bijzonder is dat de oorspronkelijke architect dhr. Outshoorn van het Westeinde ook de architect was van dit paleis. In het oorspronkelijk ontwerp zag je dezelfde paleisachtige, grotendeels symmetrische opzet van het ensemble van herenhuizen hierin terug. In 1908 zijn nr. 14 & 16 verbouwd naar het ontwerp van Ed Cuypers. De stijl wordt gekenmerkt als eclecticisme. De huidige symmetrische opzet met aan weerskanten de entrees met daarboven een uitkragend balkon zijn behouden gebleven.

“Westeinde” staat voor hoogwaardige woonkwaliteit. Men treft een gebalanseerde combinatie aan van klassieke elementen afgewisseld met een strak interieur, voorzien van alle hedendaagse gemakken.
Alle woningen hebben toegang tot buitenruimte: ofwel dakterras ofwel een tuin. Een lift aan het gedeelde trappenhuis voegt extra woongenot toe aan de ruime appartementen tussen de 80 en 260 m2.

De voornaamste ingrepen bevinden zich binnen de contouren van het pand, m.u.v. van de uitbouw en het dakterras, welke nauwelijks zichtbaar is als wijziging in het dakenlandschap. De ‘leesbaarheid’ en structuur van de panden zal worden gewaarborgd bij de vernieuwde
(woning)indeling, waarbij monumentale aspecten, zoals beide monumentale trappen worden behouden en ornamenten zoals
lambrisering en plafond worden hersteld/ versterkt..

Programma:
Wonen

Locatie:
Westeinde 14-16 te Amsterdam

Opdrachtgever:

Ontwerp:
2022

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten