LANDHUIS ELSWOUT OVERVEEN

Het Landhuis Elswout in Overveen dateert uit 1663. Na veel verschillende eigenaren te hebben gehad, komt het in 1804 in handen van Willem Borski. Zijn zoon Willem Borski jr. laat het landhuis en landgoed opnieuw opbouwen en renoveren. Maar vanwege zijn vroege dood in 1884 is dit project nooit afgemaakt en stond meer dan een halve eeuw enkel de vier gevels overeind. Doordat het gebouw in de oorlog door de Duitse bezetter is gebruikt, was het in slechte staat.

Na jarenlange leegstand werd in 2004 gestart met de afbouw in de door Willem Borski III beoogde stijl om dit erfgoedjuweel geschikt te maken voor een moderne kantooromgeving. Daartoe nam Luigi Prins van Cobraspen de originele interieurtekeningen als uitgangspunt, die hij na intensief archiefonderzoek bij een van de nazaten van de familie Borski had teruggevonden.

Samen met Ray Kentie zorgt Luigi Prins ervoor dat alles precies volgens de tekeningen worden gemaakt. De buitenzijde van het landhuis wordt grondig gerestaureerd, evenals de omliggende terrassen, bordessen en trappen.
Tijdens de afbouw zijn er voor het eerst de juiste ramen in het huis geplaatst. Nadat alle nooddaken waren verwijderd zijn de goede daken geplaatst, waaronder ook een geweldige lichtkoepel. Het marmeren atrium, dat een adembenemend beeld bij binnenkomst geeft, is conform de originele tekeningen gemaakt. Deze enorme en indrukwekkende hal, met klassieke beelden en prachtige kroonluchters uit Egypte, is afgebouwd met balustrades en pilaren uit China.
Diep onder de naastgelegen terrassen, is plaats gemaakt voor een bescheiden parkeergarage. De inmiddels vierde versie van Landhuis Elswout staat op de funderingen van het eerste huis uit de zeventiende eeuw.

Dit landhuis is voor Nederland een zeldzaam staaltje negentiende-eeuwse eclectische architectuur. Toenmalig architect Constantijn Muysken heeft voor zijn ontwerp allerlei stijlen gebruikt, de belangrijkste inspiratiebrond waren de zestiende-eeuwse villa’s buiten Rome.

Op Elswout zijn behalve het landhuis en het park talloze bijzondere monumenten aanwezig, zoals een modelboerderij, dienstwoningen, blokhutten, tuinhuisjes, stallen, koetshuizen en de orangerie.

De uitgebreide verbouwing en restauratie van zowel de buitenkant als het interieur van het landhuis wordt in 2019 voltooid.

Programma:
Afbouw van Landhuis – kantoor

Locatie:
Elswoutslaan 20 te Overveen

Opdrachtgever:
Cobraspen

Ontwerp:

Realisatie:
2004-2019

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten

Een project van Architectenbureau Kentie en Partners Architekten